Minä ja lohkoketjut

Kiinnostuin lohkoketjuista muutama vuosi sitten työskennellessäni talous- ja HR-prosessien parissa. Kiinnostukseni kohdistui erityisesti  lohkoketjuihin, ei ainoastaan kryptovaluuttoihin. Tutustumiseni alkoi siitä kuinka lohkoketjut voivat tehostaa, automatisoida sekä muuttaa merkittävästi toimialan vanhoja käytäntöjä.

Jo ennen omaa heräämistäni lohkoketjujen ympärillä käyty laajempi julkinen keskustelu liittyi lähinnä kryptovaluuttoihin (esim. Bitcoin, Ethereum). Kryptovaluuttojen keskustelu fokusoitui niiden spekulatiivisuuteen sekä mahdollisuuteen luoda valtioista ja keskuspankeista etäällä olevia hajautettuja ja luottamukseen perustuvia valuuttoja. Valuutat ovat tuoneet lieveilmiön spekulatiivisille kryptovaluutoille ja näiden ”sodille”, unohtamatta osaa pyramidihuijauksia lähentelevistä ICOista (Initial Coin Offering). En leimaa kaikkia ICOja huijauksiksi, koska osin niillä rahoitetaan merkittäviä kehityshankkeita ja tulevaisuuden menestyviä liiketoimintoja. ICOihin liittyy myös kupla, josta esimerkkinä Kiinan valtion asettamat rajoitukset niille, on tuonut mukanaan myös ei-toivottuja ja lohkoketjujen luottamusta murentavia hankkeita.

Noin vuosi huomasin itse, että kryptovaluuttojen ja niiden arvon heilahtelujen lisäksi keskusteluun nousi vahvasti erilaiset lohkoketjualustat (esim. Ethereum, Hyperledger, Guardtime KSI, Corda) sekä niiden päälle rakennettavat sovellukset (esim. dApps).  Sovelluksista Bitcoin on edelleen tunnetuin. Tämä lisäsi entisestään omaa kiinnostustani lohkoketjuihin merkittävänä innovaationa sekä toimialoja muuttava – disruptoivana – teknologisena alustana. Tällä hetkellä eri toimialoilla ympäri maailmaa kokeillaan ja pilotoidaan ensimmäisiä sovellutuksia laajassa testi- ja tuotantokäytössä, joten vielä on liian aikaista varmuudella sanoa, mitkä tulevat olemaan keskeiset hyödyt ja ensimmäiset toimialamuutokset. Hyötyihin palaan vielä toisessa blogissa. On hyvä muistaa, että kaupallinen potentiaali ei ole open source -perusteisissa alustoissa vaan nimenomaan taustajärjestelmien tehostamisessa sekä asiakasrajapinnan sovelluksissa.

Vuosi 2017 on ollut selvästi lohkoketjujen tietoisuuden ja sovellutusten pilotoinnin läpilyönti. Pelkästään kotimaista (esim. HS, Kauppalehti) mediaa seuraamalla lohkoketjut esiintyvät erilaisissa artikkeleissa jo lähes viikoittain. Tämä on tapahtunut vasta kesän 2017 jälkeen. Mistä nämä muutokset aktiivisuudessa ja tietoisuuden lisääntymisessä johtuvat? Mikä tekee lohkoketjuista houkuttelevan niin sijoittajille kuin teollisille toimijoille? Mistä oikeastaan on kyse, kun mainitaan sana lohkoketju?

Mikä on lohkoketjun ydin?

Lohkoketjun ydin – ja erottautumistekijä – on mielestäni sen luonne avoimena ja jaettuna tilikirjana (Distributed Shared Ledger)  sekä transaktioiden automaattinen käsittely ja toteutus ennalta määritettyjen ehtojen täyttyessä. Ensimmäinen tarkoittaa joko kaikille tai luvanvaraisesti rajatuille osapuolille läpinäkyvää kirjanpitoa lohkoketjussa tapahtuvista transaktioista. Lisäksi tietokanta sekä tilikirja ovat hajautettuja eikä yhden osapuolen hallinnoimia, kuten perinteisesti. Hajautus myös perustuu vahvasti salattuihin tranaktoihin ja identiteetteihin, jolloin osapuolten välinen luottamus ei järjesty sopimuksilla vaan teknisesti suoraan lohkoketjussa.

Jälkimmäisestä puhutaan ”Smart Contractina”, jonka on ennustettu vievän osan lakitoimistojen työstä. Smart contractin avulla kaksi tai monta osapuolta voi sopia esim. kaupankäynnin tai logistisen kuljetuksen ehdot, joita voidaan seurata logistisen kuljetuksen aikana sensoreita hyödyntäen. Ehtojen täyttyessä vaihtuu sekä omistajuus että rahat osapuolelta toiselle. Itse en usko juristien menettävän työtään, mutta yksinkertaisissa kaupankäynnin ja vaihdannan sopimuksissa lohkoketju yhdessä robotiikan sekä tekoälyn kanssa tulee automatisoimaan merkittävän osan nykyisistä sopimus- ja kaupankäyntirakenteista.

Kolmantena merkittävänä asiana on tietysti lohkoketjun konsensukseen perustuva salaustekniikka, joka perustuu nimenmukaisesti kunkin tapahtuman luomaan lohkoon, jotka muodostuvat muuttumattomaksi ketjuksi. Tämä ketjun murtaminen on lähes mahdotonta, jos se on hyvin toteutettu.  Yhteen lohkoon tehty muutos on näkyvä kaikille osapuolille. Lisäksi salausmekaniikasta riippuen joko kaikkien tai määriteltyjen osapuolten  on hyväksyttävä – luotava konsensus – ennen kuin muutos tapahtuu. Esimerkiksi rahasiirron arvon tai tilinumeron muuttaminen lohkoketjuun vaatisi kaikkien tai määriteltyjen osapuolten hyväksynnän ennen sen tapahtumista. Näin ollen, kukaan ei pysty muuttamaan tilinumeroon omaksi muiden tietämättä.

Lohkoketjujen luottamukseen perustuva kilpailuetu

  1. Jaettu ja hajautettu tilikirja (Distributed / Shared Ledger)

  2. Transaktioiden automatisointi ehtoperusteisesti (Smart Contract)

  3. Tehokas ja moderni konsensukseen perustuva salausmekaniikka (Kryptografia)

Miksi sinun pitäisi olla kiinnostunut lohkoketjuista?

Lohkoketjut tulevat muokkaamaan hyvin monia toimialoja ja yrityksiä. Käynnissä on monien mielestä internetin laajenemiseen liittyvä tai sitä merkittävämpi teknologinen murros. Tavalla tai toisella vaikutukset näkyvät myös sinun yrityksessäsi. Tällä hetkellä tiedossa ja käynnissä olevia pilotteja on – vain muutamia mainitakseni – yksilön omien tietojen (MyData) käsittelyyn, pakolaisille luotaviin identiteetteihin ja pankkitileihin, merikuljetusten vakuuttamiseen, konttikuljetusten logistiikkaketjun ja kansainvälisen kaupan hallintaan, kiertotalouden kehittämiseen, paikallisen energiatuotannon kehittämiseen, jakamistalouden hallintaan, paikallisvaluuttoihin kuten myös yritysten yhteiskuntavastuun varmistamiseen. Näistä ja monista muista esimerkeistä tulemme jatkossa kirjoittamaan Luottamuksen löylyn blogissa.  Avaamme myös tarkemmin eri lohkoketjuteknologioita, kuten myös tulevia esimerkkejä ja toteutuksia.

Paina Follow-nappia tai seuraa Luottamuksen löylyä  Twitterissä niin saat suoraan tiedon uusista blogeistamme. Mikäli haluat kuulla lisää kasvotusten, niin ota yhteyttä.

Teemu

#lohkoketju #luottamuksen #blockchain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close