Lohkoketjujen hyödyt – osa 1

Olen aiemmissa blogeissani kirjoittanut miksi minä olen kiinnostunut lohkoketjuista sekä miten lohkoketjut liittyvät oman työni merkityksellisyyteen. Miksi sinun pitäisi olla kiinnostunut ja perehtyä lohkoketjuihin? Mikä on lohkoketjujen disruptio eli kalliotakin kovempi louhintavoima eri toimialoilla. Tämän blogin tavoitteena on kuvata  yhden kauhallisen verran näitä hyötyjä. Ensimmäinen osa keskittyy lähinnä teknisiin ja kaupallisiin sovelluksiin sekä näiden muutoksiin.

Luottamus korvaa kolmannen osapuolen

Olen vasta viimeisen vuoden aikana havahtunut kuinka monissa asioissa yleensä luotettu kolmas osapuoli vastaa palvelusta, tai sen koordinoinnista. Asia on  lyhyen pohdinnan jälkeen itsestään selvä, en vain ollut tullut ajatelleeksi koko asiaa. Tässä muutama esimerkki, joista saat hyvin kiinni. Pankki toimii sinun ja rahoittajan tai palkanmaksajan välissä. Pankki toimii yritysten välillä luotettavana toimijana kansainvälisessä kaupankäynnissä. AirBnB toimii vuokraajan ja omistajan välillä. Uber toimii auton kuljettajan ja kyyditettävän välissä. Jopa uudet em. digitaaliset palvelut on rakennettu kolmannen osapuolen toiminnan varaan. Kuvittele maailma, jossa tämä kolmas osapuoli korvaantuu lohkoketjun luottamuksella. Vain sinä ja toinen ihminen. Matemaattiseen ja turvalliseen algoritmiin perustuva luottamus välissänne. Melkein kuin romaanissa.

Ei turhia välikäsiä, marginaalin jakajia tai ylisuuria palveluveloituksia.

Luottamus varmistuu lohkoketjussa vahvojen ja tunnistettujen identiteettien välillä. Transaktio tapahtuu automaattisesti älykkäillä sopimuksilla (”smart contract”). Rahaliikenne tapahtuu suoraan teidän välillä lohkoketjussa olevassa kukkaroissa (”Wallet”). Kirjanpito tapahtuu suoraan jaetussa tilikirjassa, joka on vahvistettu ja murtamaton (”Distributed Ledger”). Sinulle kannattavampaa ja suoraa kaupankäyntiä. Ensimmäiset kokeilut ovat jo käynnissä ja mielenkiinnolla seuraan mikä toimiala murtuu eli disruptoituu ensimmäisenä.

Minä hallitsen (ja myyn) omia profiilitietojani

Jatketaan edellistä ajatusharjoitusta. Mikä on Facebookin, Googlen, Twitterin, jne. pääasiallinen liiketoimintamalli tai kilpailuetu? He tekevät rahaa sinun tiedoillasi. Tiedot ovat joko profiili- tai käyttäytymistietoja, useimmiten näiden kombinaatioita. Sinä olet antanut ilmaiseksi palvelun käyttöehdoissa heille luvan tähän. Osa yrityksistä on rakentanut todella nopeasti kasvavan ja hyvin kannattavan liiketoiminnan ”Hyväksyn” -napinpainalluksellasi. Mitä jos sinä voisit ansaita somen seuraavalla trendipalvelulla? Sinä hallitset omaa dataasi ja päätät kenelle ja mitä tietoja jaat. Sinulla on käytössäsi työkalut, joilla voit myydä joko mainosmedioille, verkkokaupoille tai muille sidosryhmille tietoja itsestäsi, käyttäytymisestäsi ja tarpeistasi. Vastineeksi saat todennäköisesti kryptovaluutassa maksettua rahaa sekä paremmin kohdistettuja palveluita ja tuotteita. Ei enää kikkailua ja tuskailua LinkedInin, Twitterin tai Facebookin algoritmien kanssa vaan suoraviivaista, läpinäkyvää ja sinun määrittelemää vuorovaikutusta valitsemiesi tahojen kanssa.

Minä päätän profiilitietojeni jakamisesta sekä halutessani tienaan tällä päätöksellä

Kustannustehokkuus taustajärjestelmissä

Lohkoketju on – pääasiallisesti ja vain – hajautettu (usein julkinen) tietokanta. Tietokanta, joka on, varsinkin konsensusmenetelmien kehittyessä, tehokas sekä kirjaamaan että käsittelemään tietoja. Yksi merkittävimmistä hyödyistä tulee olemaan hajautetut tietokantaratkaisut (”distributed ledger”), joita ohjataan älykkäillä sopimuksilla (”smart contract”). Älykkäät sopimukset mahdollistavat tehokkaan ja monien sidosryhmien välisten tietojen ja omaisuuserien automaattisen käsittelyn ja kirjaamisen. Lohkoksi muodostuttuaan tiedot säilyvät muuttumattomina sekä hyvin vahvan salauksen johdosta myös tietoturvallisina. Yksi merkittävimpiä hyötyjä omasta mielestäni tulee olemaan nykyisten ERP:ien ja tietokantaratkaisuiden korvaantuminen tai täydentyminen lohkoketjuilla. Tämä muutos ei tule olemaan näkyvä meille kuluttajan tai järjestelmän käyttäjän roolissa.

Lohkoketjujen muutos tietokannoille on kuin sähkömoottorin vaihtaminen autoon

Analogiana voisi toimia polttomoottorin korvaaminen sähkömoottorilla. Autoa katsoessa tai käsitellessä merkittävää eroa ei ole, mitä nyt ympäristö kiittää, melu on kadonnut ja usein myös itse moottori on huomattavasti tehokkaampi. Lohkoketjun konseksukseen perustuva logiikka voi toisinaan hidastaa transaktioiden käsittelyä, mutta niinhän sähköautotkin pitää ladata useammin. Pitkässä juoksussa uudet teknologiat tuovat huomattavat säästöt niin yritykselle kuin ympäristöllesi.

Rekisterien digitointi

Jo nyt Ruotsissa pilotoidaan kiinteistörekisteriä lohkoketjuissa. Lähtökohtaisesti mikä tahansa rekisteri soveltuu ylläpidettäväksi lohkoketjuissa. Esimerkkejä rekistereistä on kiinteistörekisteri, yritysrekisteri, verorekisteri, taiosakerekisteri muutamia mainitakseni.  Lohkoketjut käsittelevät automaattisesti omistusten muutokset rekisterissä älykkään sopimuksen mukaisesti. Tiedot ovat kiistämättömiä ja muuttumattomia. Länsimaissa hyödyt tulevat lähinnä rekistereiden tietoturvallisuuden, tietokannan tehokkuuden, transaktion käsittelyn automatisoinnin sekä tietojen muuttumattomuuden kautta. Kehittyvissä talouksissa lohkoketjut mahdollistavat ensimmäistä kertaa kiistämättömien, tai esim. paloturvallisten, rekisterien rakentamisen. Globaalissa mittakaavassa hyödyt tulevat kohdistumaan suuremmalla todennäköisyydellä oikeille omistajille välimiesten sijaan.

Mitä hyötyjä sinä näet lohkoketjuissa?

Toinen osa lohkoketjujen hyödyistä tulee keskittymään enemmän yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä niiden potentiaaleihin.

2 vastausta artikkeliin “Lohkoketjujen hyödyt – osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close