Ethereumin päivitys 16.10 tuo muutoksia myös älysopimuksiin

Ethereumin seuraavan ”hard forkin” eli pakollisen päivityksen odotetaan tapahtuvan 16.10.2017. Päivitys muistuttaa siitä, että tietojärjestelmiä on vaikea tehdä kerralla täydellisiksi. Päivityksiä tarvitaan ja välillä kaikkien on pakko tehdä päivitys yhtä aikaa, jotta verkko pysyisi yhteensopivana. Nämä pakkopäivitykset jakaantuvat karkeasti ottaen kahtia: sellaisiin, joista kaikilla on yhteisymmärrys, ja sellaisiin, joista kiistellään. Viimeisin isompi kiista aiheutti Ethereumin jakaantumisen erilliseen Classic-haaraan. Samanlaisia haarautumisia on tapahtunut Bitcoinillekin.

Lohkoketjut, kuten järjestelmät yleensä, eivät tule kerralla täydellisiksi

Pakolliset päivitykset ovat sen vuoksi erityisen mielenkiintoisia, että ne muuttavat lohkoketjuun tallennettujen älysopimusten semantiikkaa. Tässä Byzantium-päivityksessäkin lisätään älysopimuksiin uusia toimintoja. Periaatteessa tietysti vanhat sopimukset pysyvät ennallaan, mutta varsinaisesti tästä ei ole mitään takeita, koska vanhojakin sopimuksia on toisinaan muutettu jälkeenpäin, ainakin ”The DAO” -forkissa (ks. lisätietoa taustoista).

Pakkopäivitysten myötä ainakin allekirjoittaneelta on karissut puhtaan ideologinen usko lohkoketjujen ja älysopimusten pysyvyyteen jo jonkin aikaa sitten.

Älysopimukset eivät välttämättä ole pysyviä ja muutokset tuovat juridisia haasteita

Sopimuksista päätetään poliittisella konsensusprosessilla, jota hallinnoivat toisaalta Ethereumia kehittävä Ethereum Foundation ja toisaalta isot louhijatahot. Jos nämä yhdessä haluavat muuttaa sopimuksia jälkeenpäin, se onnistuu.

Ennen pitkää tullaan siis tilanteeseen, jossa älysopimuksista syntyviä erimielisyyksiä täytyy tulkita myös ”oikean maailman” oikeuslaitoksessa. Siitä tulee mielenkiintoista, koska lohkoketju on globaali, mutta lait ja tuomioistuimet eivät. Miten toimitaan tilanteessa, jossa vaikkapa yhdysvaltalainen yritys on myynyt suomalaisille omistajille virtuaalisia osakkeita, ja osakkeet yllättäen katoavatkin lohkoketjusta pakkopäivityksen myötä?

Lisätietoa päivityksestä tästä linkistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close