Lohkoketjujen hyödyt – osa 2

Tämä blogi on toinen osa lohkoketjujen hyödyistä. Ensimmäinen osa käsitteli lähinnä teknisiä ja kaupallisia sovelluksia. Tämä toinen osa keskittyy enemmän yhteiskunnan peruspilareihin, kuten yksilön identiteettiin, pakolaisiin, tekijänoikeuksiin sekä paikallisvaluuttoihin. Lohkoketjut tuovat mahdollisuuden palata demokratian – kansanvallan – alkulähteille sekä palauttavat oman identiteettimme ja siihen liittyvän tiedon takaisin itsellemme.

Identiteetit ja pakolaiset

Pakolaisena uuteen yhteiskuntaan liittyy kulttuurillisen integraation lisäksi monia käytännön haasteita. Ensimmäinen haaste on pankkitilin avaaminen, esim. palkanmaksua varten. Toinen haaste on identiteetin varmistaminen. Lohkoketjun avulla pystytään varmistumaan henkilöiden identiteeteistä mahdollisessa maahanmuutto- tai pakolaistilanteessa. Tätä työtä tehdään jo ID2020 -hankkeessa, mikä helpottaa tulevaisuudessa myös väliaikaisissa maahanmuuttotilanteissa, esimerkiksi sodan tai luonnonkatastrofin iskiessä.

Vastaavasti  Suomessa ratkotaan tulevaisuudessa esim. julkishallinnolle luovutettavien tietojen määrittelyä ja luovuttamisen periaatteita lohkoketjussa. Sovrin tarjoaa yhdessä Trustnetin kanssa tähän mahdollisuuden MyDatan hengessä. Meillä jokaisella voi olla riippumaton kansalais-ID, jota hallinnoimme. Luovutamme niin julkishallinnolle kuin myös kaupallisille toimijoille itse määrittelemämme tiedot, jotka ovat turvassa lohkoketjussa.

Suomessa Migri (Maahanmuuttovirasto) on yhteistyössä Monin kanssa ratkaissut pakolaisten saamien korvausten sekä mahdollisen palkan maksamisen lohkoketjuun toteutettuun prepaid -korttiin.

Migri ja Moni helpottavat pakolaisen työllistymistä ja korvausten maksua

Pakolaisen voi olla vaikea työllistyä, koska hän ei saa pankkitiliä. Moni ja Migri ovat ratkaisseet tilanteen siten, että palkka menee prepaid -kortille, johon maksetaan myös pakolaisen saamat korvaukset. Näin Migrillä säilyy myös kontrolli ja läpinäkyvyys siihen, mihin korttia käytetään. Ratkaisu voi nopeuttaa tai helpottaa pakolaisen työnsaantia ja varmistaa saatujen korvausten käyttämisen oikein.

Tekijänoikeuksien paluu artistille ja taiteen väärentämisen vaikeus

Lohkoketju mahdollistaa luovien alojen tekijänoikeuksien myynnin tai vuokraamisen loppukäyttäjälle ilman kolmatta osapuolta, kuten musiikkiyhtiö. Esimerkiksi Imogen Heap on ollut rakentamassa UJO Music alustaa, missä artisti voi myydä suoraan kuuntelijalle oikeuksia omaan tuotantoonsa. Hän voi valita myykö yksittäisiä kappaleita, kokonaisen levyn ja millaisen käyttöoikeuden kuuntelija voi ostaa. Tällä hetkellä musiikin välitys ja tuottaminen menee vielä suurelta osin musiikkiyhtiöiden kautta. Musiikin tulevaisuus on suoran kuluttamisen ja striimaamisen, missä Spotify on jo näyttänyt tietä, aikaa. Me kuluttajina maksamme suoraan artistille, mikä toivottavasti johtaa artistien kasvaneeseen liikevaihtoon sekä meille kuluttajina kaikesta huolimatta halvempiin hinotihin.

Musiikkiin liittyen Teosto rakentaa parhaillaan Pigeon -alustaa, mikä mahdollistaa tekijänoikeuskorvausten nopean informaation välitämisen sekä maksujen nopean suorittamisen. Nykyisellään tämä prosessi on hidas ja kallis. Tieto ei myöskään kulje riittävän nopeasti tai ole läpinäkyvää.

Lohkoketju helpottaa musiikin ja muun taiteen tekijänoikeuksien myyntiä suoraan meille kuluttajille

Suomessa on myyty viimeisten kolmen vuosikymmenen aikaan tuhansia väärennettyjä taideteoksia. Entistä paremmat digitaaliset työkalut tai esimerkiksi 3D -tulostamisen yleistyessä tunnettujen taideteosten väärentäminen tulee koko ajan helpommaksi. Lohkoketju mahdollistaa aidoiksi varmennettujen taideteosten rekisteröinnin. Tällöin taideteoksen tekijä, muut arvon kannalta olennaiset seikat, omistajuus ja sen muutokset sekä tuotteen tarina voidaan tallentaa lohkoketjuun. Näin ostaessasi taideteosta tai tuotetta voit olla varma sen alkuperästä, aitoudesta sekä omistajien ketjusta.

Luottamukseen perustuvat paikallisvaluutat

Verottaja teki vuonna 2013 linjauksen, jonka mukaan  lähes kaikki aikapankeissa tehty työ tuli verotettavaksi tuloksi. Tämä romahdutti aikapankkien käytön. Aikapankkien kirjanpito, tuntiseuranta sekä mahdollinen maksaminen on tapahtunut työläästi tai vaihtoehtoisesti non-profit organisaatioiden tarjoamilla työkaluilla. Aikapankissa kukin verkoston jäsen oli velkaa toisilleen, mitä mitattiin aikana. Mikäli apu oli normaalia naapuriapua merkittävämpää tulkittiin käytetty aika tehdyksi tuloksi. Kukin verkoston jäsen oli aikavelassa toisilleen tehdyn työn jälkeen, vaikka suoranaisesti euroja aikapankista ei saanut tililleen.

Rahan määrä kasvaa velkana. Mitä jos luottamus korvaisi rahan ja velan määrän kasvamisen?

Rahan määrä maailmassa kasvaa velkasuhteina. Samankaltaisesti luottamukseen perustuva velka, rahaa laajemmin ymmärrettynä, rakentaa meidän välisiä suhteita.  Näin ollen organisaatiot ja yhteiskunnat rakentuvat velalle. Teemme päivittäin päätöksiä luottamussuhteisiimme perustuvasta velkataseesta. Tämä velkatase siirtyy eteenpäin verkostoissamme esimerkiksi suosittelujen kautta. Lohkoketjut mahdollistavat täysin läpinäkyvästi luottamussuhteisiin perustuen maksimaalisen velan määrittelyn. Velka voi olla rahaa, työtä, suositteluja, tai muuta luottamukseen perustuvaa ja arvoa tuottavaa. Esimerkiksi Arvotakomo rakentaa jo Stadin aikapankin -pilottia, missä testataan lohkoketjuna rakennetun paikallisvaluutan (Tovi) hyödyntämistä oman alueen aikapankki laajemmin.

Tätä kirjoittaessa myös Katalonian itsenäistymispyrkimykset käyvät hyvin kuumina Espanjassa. Toinen hyvä esimerkki toteuttamiskelpoisesta paikallisvaluutasta voisi olla CataCoin. Katalonian oma lohkoketjun päälle rakentunut paikallisvaluutta, joka olisi kaikkien kansalaisten käytettävissä Espanjasta eroamisen jälkeen. Sveitsistä löytyy jo WIR -pankin rinnakkaisvaluutta, josta monikaan meistä ei tiedä, mutta suosittelen tutustumaan. Valuutta ja sen taustalla oleva osuuskunta perustettiin hyvin epävarmoina aikoina 1930-luvulla. Tällä hetkellä valuuttaa käyttäviä jäseniä on yli 60 000 ja valuutalla vuosittain tehty vaihto on 6-7 miljardia Sveitsin frangia.

Mitä hyötyjä sinä näet lohkoketjuissa?

Yksi vastaus artikkeliiin “Lohkoketjujen hyödyt – osa 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close